Eğitim Anlayışımız

 MONTESSORİ PEDAGOJİSİ

 

Mutlu gelecek bugünden başlar…

 

Çocukların 0-6 yaş arasında doğru metotlar ile eğitim alması gerektiği bütün dünyada kabul gören bir gerçek.

Okulumuzda İtalya’ nın ilk kadın doktoru olan pedagog ve antropoloji profesörü Maria Montessori tarafından geliştirilen bir pedagoji uygulanmaktadır. Son yıllarda Montessori pedagojisinden bahsedildiğini sıklıkla duyarız, fakat nedir bu? Çocuğa gereğinden fazla özgürlük sunan ya da korumacı davranan bir yöntem mi? Hayır değil. Söz konusu olan, çocuğu pedagojinin merkezine yerleştiren, bireyselliğe dayanan, onu hayata hazırlayan bir düşünce biçimidir. Bu alternatif eğitim modeli sayesinde çocuk özgürce kendi seçimlerini yapabilmekte ve çocuğun kişiliğini oluşturabilmesi için sağlanan özgürlük onun gelişimini desteklemektedir. Okulda bu süreç içerisinde ödüllerden, cezalardan, öğretmen masasından uzak durmaktayız. Geleneksel eğitim anlayışından çok farklı bir anlayışla işlenen pedagojide çocuklar sınıf sistemi mantığıyla hareket etmek zorunda kalmıyor, her çocuğun bireysel farklılıkları göz önünde bulunduruluyor. Çocuklar sınıflarda sabit bir yere oturmuyor, bir öğretmen öğretmen masasında ders yapmıyor. Montessori sınıfında çocuklar özgürce hareket ederek kendi seçtikleri eğitici materyallerle, kendi istedikleri sürede çalışıyorlar.

Okulumuzda çocukların bağımsız hareket edebilmelerine fırsat vermeye çalışıyoruz, kendi seçeneklerini yaratabilmeyi öğrenmelerinde yardımcı oluyoruz.3-6 yaş çocukların bu kazanımları hareket halinde, oyun oynayarak ve tekrar ederek yaptıklarının farkındayız…

 

BAHÇEDE OYNAYAN ÇOCUK DAHA MUTLU OLUYOR

Okula scooter ile gelen çocuklarla birlikte trafik pisti ve işaretlerini oluşturulmuş. Çocukların scooter kullanırken bile birbirlerine trafik kurallarını öğretmelerini gözlemlemek oldukça keyifli. Özel Pembe Kule Anaokulu’nun üst bahçesinde yazın kendi ektikleri sebzeleri toplayıp mutfaktaki teyzeye teslim ediliyor. Branş dersleri hava durumuna göre dışarıda yapılabiliyor. Kısacası bahçe, sadece oyun oynanan ya da ihtiyaç duyulan oksijeni almayı sağlayan bir yer olarak değerlendirilmiyor, aynı zamanda eğitimin ta kendisi haline dönüşüyor. Uzman eğitimcilere göre gün içinde dışarıda oynayan çocuklar geceleri daha rahat uyuyorlar. Bir çocuk ağaçların, çiçeklerin, çimenlerin bulunduğu ortamlarda çokça zaman geçirirse gelecekte doğayı seven ve koruyan biri olması ihtimali yükseliyor. Açık havada oynayan çocuklar daha mutlu oluyor, enerjilerini boşaltıp ve rahatlayabiliyorlar. Ayrıca bir grupla beraber, sıra bekleme, bir aktiviteyi yönetme veya yönetene uyum sağlama gibi konularda beceri kazanıyorlar. Oyunlar sırasında yapılan koşma, sıçrama, sürünme, atlama, zıplama, atma, tutma etkinlikleri çocuğun kendini ve çevresini keşfetmesini sağlıyor ve zeka gelişimine doğrudan katkıda bulunuyor.

 

Hijyen ve doğru beslenmeye özen gösteriliyor

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan “Beyaz Bayrak Protokolü’’ kapsamında, Pembe Kule çocukların beden ve ruh sağlığını korumak, geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek, temizlik ve hijyen konusunda yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirmek adına Beyaz Bayrak” sertifikasını almaya hak kazanmış durumda.

 

BURSA’ DA YAŞAYAN YABANCI AİLELERİN TERCİHİ

Ulusal ve uluslararası derneklerle işbirliği yaparak çocukların, yabancı ailelerin çocukları ile birlikte farklı kültürlere karşı empati geliştirmeleri destekleniyor. Yabancı ailelerin okulu tercih etme sebeplerinden birinin, fiziki koşulların yurtdışındaki “Kindergarten” ları anımsatması olarak ifade ediliyor. Bunun yanı sıra, Montessori eğitiminin yurtdışında yaygın olması da önemli bir tercih nedeni. Pembe Kule Anaokulu’nda İngilizce,Almanca ve İspanyolca eğitimi veriliyor. Bu eğitim kurumunda eğitimin bireysel olduğuna inanıldığından  her çocuk kendi ritminde, kendi gelişimsel ihtiyacını, potansiyalini, yapamadıklarını keşfetme fırsatı buluyor.